fiatal gazda

Több mint háromezer fiatal gazda összesen 38 milliárd forint támogatást nyert el induló gazdaságának fejlesztéséhez a Fiatal gazda programban ötödik alkalommal kiírt pályázat keretében - ismertette a most lezárult pályázat eredményeit a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

 Kis Miklós Zsolt közölte: egy-egy gazdálkodó 40 ezer eurót, mintegy 12 millió forintot kap. Hozzátette, hogy az ötödször meghirdetett pályázatra május 18. és június 1. között 6943-an nyújtották be pályázatukat, az érdemi pályázatok száma 5041 volt.

Az államtitkár elmondta, hogy 2007-től a fiatal gazdák induló támogatására összesen 97 milliárd forint forrást fordítottak, ebből az összegből 8281 agrárvállalkozó részesült. A pályázati támogatás azt szolgálja, hogy minél több fiatal válassza a mezőgazdasági munkát, vidéki életet.

Az államtitkár jelezte: a pályázat népszerűségét az is mutatja, hogy a mostani bírálat során 120 hamis diplomát is sikerült kiszűrni, továbbá mintegy 400-an voltak olyanok, akik mesterségesen teremtették meg a körülményeket, hogy indulhassanak a pályázaton, például úgy, hogy egy tanyára többen is bejelentkeztek. Volt olyan tanya, amelynek címére 16 ember volt bejelentve.

Kis Miklós Zsolt közölte: a fiatal gazdálkodók az ötödik kiírás forrásaihoz még az idén 90 százalékban hozzájuthatnak, míg a fennmaradó hányadot 2016-ban fizetik ki. A 2007-2013-as programozási időszak támogatásainak maximális forrásfelhasználása érdekében meghosszabbították a kifizetési kérelmek benyújtási határidejét, így a gazdálkodóknak a kérelmet szeptember 30. helyett október 21-ig kell benyújtaniuk.

Az államtitkár utalt arra is, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban - 2020-ig - a fiatal gazdák támogatására összesen 76 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Ebből 38 milliárd forint lesz az induló gazdálkodók támogatása, míg a forrás másik fele a gazdálkodók beruházásainak, például az öntözés fejlesztésének a támogatását szolgálja.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.