elip

Szinte egy évtizedet kellet várni, és ismét lehet jelentős összegű élelmiszeripari fejlesztésekre pályázni! 151 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pályázati fórumán jártunk, ahol a február közepétől nyíló mezőgazdasági termékek feldolgozásának fejlesztésére hirdetett pályázat kezelője, az MVH is képviseltette magát.

A 2020-ig terjedő költségvetési ciklus nem túl rózsás képet fest az élemiszeripari (és bármilyen ipari) KKV-k számára, a GINOP programon belül talán lesz még esély vissza nem téritendő forrást szerezni élelmiszeripari fejlesztésekre, a 22 milliárd forint országos keret terhére, de ezen kívül és a mostani lehetőségen kívül, jönnek a vissza térítendő pénzügyi eszközök, azaz lehet alacsony kamatú hitel mellett fejleszteni. Azonban a vidékfejlesztés és a gazdaságfejlesztés (VP-GINOP) között elég homályos Annex I. lehatárolásról beszélünk, nem tudni tehát hogy a mostani lehetőségen kívül lesz-e még mód vissza nem térítendő forrásra pályázni.

Ennél a kiemelten nagy keretű országosan elérhető pályázaton alapvetően két típusú pályázó indulhat; a nem mezőgazdasági termelő és a mezőgazdasági termelő, ezt az határozza meg hogy döntő többségében az elmúlt üzleti évben milyen tevékenységből származott az árbevétele. A nem mezőgazdasági termelőket viszont több esetben "büntetik", nem lehetnek csak mikro- és kisvállalkozások, illetve csak mezőgazdasági terméket állíthatnak elő a fejlesztés kapcsán (Annex I. lista).

Vigyázzunk a támogatási intenzitás nem feltétlen 50% (Pest megyén kívül) vagy 40% (Pest megyében), hanem a regionális beruházási előírások szernt alakulhat, tehát lehet 35% vagy akár 20%-is, a fejlettebb régiókban vagy Pest megye egyes területein. Arról nem is beszélve, hogy a megújuló energia projektelemekre az energiahatékonysági intézkedéshez nyújtott beruházási támogatás jogcím miatt, szintén a kedvezőtlen, akár 30 % alatti támogatási intenzitás is járhat.

Nagy hiányossága a pályázati felhívásnak, hogy nem ismerjük a nem mezőgazdasági termékek listáját (non Annex), nem látni elég pontosan tehát, hogy annak a cégnek mit szabad elő állítani és mit nem amelyik nem mezőgazdasági termelő. Újításnak számít, hogy az előleg 110%-a helyett, most a 100%-ra kell biztosítékot adnia a pályázónak, és a 30%-os előleg helett most 50%-al lehet számolni. A támogatási kérelmek beadásával nem szabad kapkodni, mivel a speciális pontozási rendszer miatt, a forráskeret többszörösét lefedő jelentkezések beérkezését követően fogják felfüggeszteni a pályzatot, persze ez sem hónapokat fog jelenteni inkább csak pár hetet csupán. A pályázatoknál nem a beérkezési idő, hanem a pontszám fog dönteni és a pályázati anyag jó minőségű és szakszerű kidolgozottsága. A konzorciumban, több pályázó együttes támogatási kérelmének feltételi nem tisztázottak, sajnos pontosan nem tudni, hogy konzorciumi pályázat esetén a tagok között hogyan oszlanak majd meg a pénzügyi-megvalósítási-fenntartási kötelezettségek.

A pályázat tehát február 15-én nyílik, az igényelhető támogatás minimum összege nincs meghatározva, de mivel a pályázatban az is olvasható hogy megvalósítás esetén 6 hónapon belül a támogatás min. 10%-val, de min. 200 ezer Ft-tal el kell számolni, emiatt érdemes minimum pár millió forintos projektben gondolkodni.

A jelentkezők ingyenes előminősítését a lenti regisztráció mentén végezzük, regisztráljon Ön is beruházási tervével!

Kép forrása: kormany.hu

 

 

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.