Jövőre háromszorosára emelkedik a nemzetiségi szervezetek, intézmények számára kiosztható pályázati keret - mondta az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szervezet főigazgatója az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának keddi ülésén.

Bene Dániel közölte, több kategóriában a kiosztható összeg ötszörösére-hatszorosára érkeztek pályázatok.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megítélt támogatások kedvezményezettek felé történő gyors és szakszerű eljuttatásáért felelős szervezet vezetője hozzátette: a civil szervezetek és a kulturális kezdeményezések támogatása az idén 110-110 millió forint volt, ez 2016-ban megháromszorozódik, akárcsak a nemzetiségi nyelvi környezetben megrendezett nemzetiségi, népismereti, hagyományőrző és olvasótáborok támogatása, amelyre 90 millió helyett 270 millió forint jut. Eközben 10 millióról 15 millióra emelkedik az anyaországi pedagógus-továbbképzés támogatása.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az elbírálás lassúságát felvető kisebbségi szószólói panaszra reagálva az ülésen azt mondta: a cél az, hogy jövőre már nyár előtt szülessenek meg a pályázati eredmények, esetleg az utalások is meginduljanak, hogy minden érintett a lehetőségei ismeretében szervezze meg a nyári eseményeit.

Az országban élő nemzetiségek helyzetéről szóló kormánybeszámolóval kapcsolatban a helyettes államtitkár azt emelte ki, hogy 2014-től szószólóik révén megvalósult a nemzetiségek parlamenti képviselete, eközben pedig emelkedtek az intézmények juttatásai és a pályázati források, valamint nőtt a kisebbségi intézményrendszer szerepvállalása az iskolák működtetésében.

Fülöp Attila az ülésen jelezte: nem a tárgyalt - idén februárban zárult, kétéves - időszakra esnek azok a problémák, amelyeket több nemzetiségi vezető jelzett médiajelenlétükkel kapcsolatban.

Korábban az ülésen Kissné Köles Erika szlovén szószóló kijelentette, "a nemzetiségek nem elégedettek médiamegjelenésükkel", legyen szó a saját közösségük vagy a többségi nemzet felé való megmutatkozásról, míg Alexov Ljubomir szerb szószóló arról beszélt: a mostaninál hosszabb és kedvezőbb sávban lévő műsoridőt, valamint kedvezőbb gyártási feltételeket szeretnének a közmédiában.

Forrás: MTI

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.