Minden helyi közösség számára követendő példát mutat az újszilvási önkormányzat, amely a település hosszú távú stratégiájának megfogalmazásakor egyik alappillérként a megújuló energiaforrásokra épülő energiafüggetlenség kialakítását tűzte ki célul – hangsúlyozta Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár 2011. november 23-án, az újszilvási naperőmű ünnepélyes átadásán.

A Pest megyei község a megújuló energiaforrásra épülő naperőműnek és a korábban átadott geotermikus projektnek köszönhetően önellátásra rendezkedhet be. Újszilvás így kicsiben megvalósítja a Nemzeti Energiastratégiában országos szinten kitűzött célt, a függetlenedést az energiafüggőségtől – húzta alá az államtitkár.

Bencsik János Magyarország legnagyobb, 0.4 MW teljesítményű napkövető, fotovoltaikus villamosenergia-termelő rendszerének megépítését méltatva kifejtette, hogy a Kormány az Új Széchenyi Terv keretében kiemelten kezeli azokat a területeket, amelyek az előző kormányzati ciklus idején indokolatlanul kevés támogatást kaptak.

A kormányváltást követően 169 fotovoltaikus  projekt kapott támogatást összesen 7,4 milliárd forint értékben. Az Új Széchenyi Tervben induló projektek keretében összesen 12.8 MW teljesítményű napelemet építenek be, amely 13 200 tonna szén-dioxid megtakarítást és több mint 15 GWh villamosenergia-termelést jelent évente. A megítélt támogatással rendelkező napelemes projektek megvalósulása esetén a 2010-es 0.9 MW beépített napelem kapacitás több mint tizennégyszeresére nő majd.

Az újszilvási fotovoltaikus projekt megvalósításának összes költsége csaknem 620 millió forint, amelyből a magyar állam és az Európai Unió által nyújtott vissza nem térítendő támogatás összege mintegy 432 millió forint. A 68 forgatórendszerre felszerelt 1632 darab napelem éves villamosenergia-termelése meghaladja a 630 000 kWh mennyiséget. A beruházás évente 450 tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A Kormány elsődleges törekvése, hogy a korábbi kormányzati ciklusokhoz képest célzottabban és hatékonyabban használja fel a rendelkezésre álló uniós és hazai költségvetési forrásokat. A zöld gazdaság területén megvalósuló fejlesztések az energiahatékonyságban és –megtakarításban jelentkező kedvező hatásaik mellett általánosabb gazdaságpolitikai törekvéseket is szolgálnak, mind közül talán legfontosabbként a munkahelyteremtés ügyét – zárta beszédét az államtitkár.

 

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.