A zöldség, gyümölcs és a dohány szerkezetátalakítási nemzeti program keretében a korábban részt vevő, illetve most belépő gazdák az egységes kérelemben igényelhetik a támogatást május 15-ig.

A 29/2010. (III. 30.) FVM rendelet alapján 2010 – 2013. közötti időszakban a zöldség, gyümölcs és a dohánytermelők támogatást vehetnek igénybe, annak érdekében, hogy a referencia terület megállapításánál figyelembe vett mezőgazdasági területeket a mezőgazdasági hasznosításból ne vonják ki, továbbá az általuk korábban zöldség-, gyümölcs-, dohánytermesztésben foglalkoztatott munkavállalók foglalkoztatottsági szintjét a szerkezet átalakítási programban való részvétel teljes időtartama alatt fenntartsák.


A támogatásban résztvevő ügyfél köteles az elismert tevékenység keretében Virginia és Burley dohánytámogatási jogosultságonként naptári évente 1000 munkaóra, zöldség és gyümölcstámogatási jogosultságonként naptári évente 700 munkaóra elismert élőmunka ráfordítást biztosítani, valamint támogatási jogosultságonként évente elismert tevékenységből származó legalább 300.000 Ft árbevételt teljesíteni.


A szerkezetátalakítási programban a 2012–2013. támogatási évek vonatkozásában csak azon zöldség-, illetve gyümölcs és dohánytermelő vehet részt – az őt megillető referenciaterület mértékéig – aki, vagy amely 2012. május 15-ig (szankció mellett június 11-ig) részvételi szándékáról az egységes kérelemben nyilatkozik. Így a tavalyi évben résztvevő gazdálkodónak az idei évben is újra nyilatkoznia kell.


A támogatást az az ügyfél igényelheti, aki rendelkezik támogatási jogosultsággal vagy ha korábban nem vett részt a programban az ez évi egységes kérelemben csatlakozik a programhoz.


A támogatási jogosultság aktiválásának feltétele, hogy az igénylő a jogosult településen, minimum a támogatási jogosultság darabszámával megfelelő hektárszámú egységes területalapú támogatást vegyen igénybe. A már meglévő jogosultságok esetében az igénylés elmulasztása a támogatásra való jogosultság elvesztésével jár.


A támogatási jogosultság aktiválásához azonos számú hektárral kell rendelkezni a kedvezményezett településen. Ezért SAPS támogatást is kötelező igényelni!


A programon kívüli zöldség és gyümölcs termelőknek a 2012. támogatási évtől kezdődően lehetőségük nyílik a programhoz való csatlakozásra. Zöldség támogatási jogosultság igényelhető spárga, dinnye, torma és fűszerpaprika termelésére szolgáló terület után, amely területnek a 2009. évben jóváhagyott egységes területalapú támogatása volt. Gyümölcstámogatási jogosultság igényelhető: cseresznye, sárgabarack, meggy, körte őszibarack, alma és szilva termelésére szolgáló terület után, amely területnek a 2009. évben jóváhagyott egységes területalapú támogatása volt.
Fontos tudni, hogy a 2012-ben belépők esetén a referenciaterület megállapításánál figyelembe vehető minimális hektáronkénti tőszámot, valamint az ültetvény életkorát a NÉBIH a Mezőgazdasági Parcellaazonosító Rendszerben tárolt adatok alapján a 2009. december 31-én fennállt állapotnak megfelelően igazolja.


A szerkezetátalakítási programban résztvevő termelő, a támogatási időszak teljes időtartama alatt az aktiválással érintett évek vonatkozásában köteles:

  • 2011-től kezdődően évente február 15-ig, az MVH által rendszeresített és a honlapján közzétett nyomtatványon a személyi azonosításhoz szükséges adatokon túl nyilatkozni a megelőző naptári év alatti teljesítéséről, valamint arról, hogy élőmunka ráfordítási kötelezettségét a jogosult településen történő munkavégzéssel teljesítette.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kérelem legkésőbb 2012. június 11-én nyújtható be, azonban a 2012.május 15-e után történő kérelembenyújtás esetén munkanaponként 1%-al csökkentésre kerül a támogatás összege - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.


Forrás: Magyar Agrárkamara

Pályázat keresés

Facebook közösségünk

IOS és Android alkalmazás

palyazatihirek mobilapp honlap 300x500

ANDROID: TÖLTSE LE ITT!

IOS (iPHONE, iPAD): TÖLTSE LE ITT!

Egyedülálló funkciók, azonnali értesítések

szechenyi 2020 logo allo 260x260

Partnereink

.  

topcegalapitas hu logo

 

 

  Cegkivonatmost logo  

1

 

Add a Startlaphoz



 

.